T.B.F.

SUBOTA 26.04. • 20:00 @ VELIKA DVORANA JEDINSTVA

15 DANA DO KRAJA
Močvara predstavlja:
T.B.F. (Split)
http://www.tbf.dalmatino.de

Kad su 2004. godine sa albumom „Maxon Universal“ poharali domaću glazbenu scenu, osvojivši ne samo publiku, već i kritiku osvojivši čak 5 Porina, mnogi su smatrali da će takav uspjeh biti zaista teško ponoviti. No, ovi Splićani novim su albumom „Galerija Tutnplok“ pokazali da su ovakve bojazni bile neutemeljene te da imaju još mnogo toga za reći, odnosno otpjevati. Stoga nije nimalo čudno da se ovaj put epiteti kreću od „jedan od najboljih domaćih albuma ikada“ pa do „samo“ „album godine“. Na 7. rođendanu Močvare nije im smetala ni dosadna kiša da rasplešu razdraganu masu, pa nema sumnje da će u Velikoj dvorani Jedinstva ponovo opravdati svoju reputaciju sjajnog live benda i izvedbama, što starih što novih hitova, širiti pozitivne vibracije i izmamiti osmjehe na lica prisutnih.

+ ŠTALA by doktor dekadencije dj MARO KOVAČ (vaša zadnja šansa da vidite legendu u akciji)

upad u pretprodaji: 60 KN, na dan koncerta na blagajni kluba: 80 KN
Pretprodajna mjesta: KOVAČ, Masarykova 14; MAMA, Preradovićeva 18; DIRTY OLD SHOP, Tratinska 33; KARTOMLAT, Importanne centar (lokal E-9); MOČVARA, Trnjanski nasip bb


Arhiva:

 1. T.B.F.
 2. GALERIJA TUTNPLOK
 3. Sirena, Ray Lee (UK)
 4. EINSTURZENDE NEUBAUTEN
 5. DUŠAN KOJIĆ KOJA: Iluzija KOJA prija…
 6. REAKCIJA NA GRADONAČELNIKOVE IZJAVE
 7. SAVJET MLADIH GRADA ZAGREBA - VELIKI INTERES MLADIH
 8. LET 3 - Isprika organizatora
 9. FAKI u Jedinstvu
 10. Prenosimo: Berlin, inicijativa: kultura u napuštene prostore
 11. LET 3 u Jedinstvu
 12. Foto 26. travnja 2007.
 13. Otvorenje:START Uzmi svoj komad grada!
 14. Operacija grad: Jedinstvo - Otvaranje Privremenog Ilegalnog centra


GALERIJA TUTNPLOK

UTORAK 22.04. • 20:00 @ Velika dvorana Jedinstva

19 DANA DO KRAJA GALERIJA MOČVARA predstavlja... GALERIJA TUTNPLOK otvaranje

Artikuliranje snažne i jedinstvene likovne scene u Splitu dogodilo se usporedo sa snimanjem četvrtog po redu albuma hip hop skupine TBF. Kako bi podigli svoj izričaj na još višu razinu, članovi banda, s predvodnicima generacije Umjetničke Akademije u Splitu, složili su se oko koncepta multimedijalne predstavke djela nastalih kao umjetnička reakcija na preslušane glazbene materijale u njihovoj demo-fazi. Naime, koncept Galerije Tutnplok prati izložba radova dvanaestorice splitskih umjetnika, dok je omot novog albuma TBF-a Galerija Tutnplok ujedno i njezin katalog. U želji da se proširi saznanje o mladim umjetnicima Splita, TBF planira sa izložbom na turneju u dvanaest hrvatskih gradova. Izbor umjetničkih djela za svaku od pjesama sugerirao je profesor Toni Horvatić, a riječ je o maketama, fotografijama, videu, skulpturama, slikama i instalacijama još neafirmiranih, talentiranih mladih splitskih snaga (Luka Barbić, Luka Duplančić, Rino Efendić, Milan Brkić, Vinko Barić, Kristina Restović, Kaća Svedružić, Ivana Runjić, Toni Meštrović, Valentino Bilić Prcić, Vedran Perkov, Jurica Jurin i Vojin Hraste).

GALERIJA TUTNPLOK će biti otvorena u srijedu 23.04. (16:00 – 00:00) i četvrtak 24.04. (16:00 – 00:00)
upad: 0 KN


Sirena, Ray Lee (UK)

19.04.2008., subota, 18.00h (prva izvedba) i 19.00h (druga izvedba) @ Velika dvorana Jedinstva
kinetička zvučna instalacija/performans
http://www.invisible-forces.com

kustoski tim: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, ?kontejner@kontejner.org, http://www.kontejner.org
organizator: British Council, http://www.britishcouncil.org/croatia
partner: URK, http://www.urk.hr

Sirena je vrtložni, rotirajući spektakl mehaničkog kretanja, elektroničkih zvukova i svjetla. Sastoji se od 29 velikih, metalnih tronožaca do 3 m visine s rotirajućim rukama koje napajaju električni motori. Ručno izrađeni generatori elektroničkog zvuka napajaju zvučnike na kraju svake ruke te tako stvaraju neobičnu zvučnu teksturu sačinjenu od pulsirajućeg elektroničkog zujanja. Malene svjetleće diode na kraju svake ruke stvaraju svjetlosne krugove dok se ruke brzo okreću stvarajući tako izuzetan vizualni dojam. Publika, koja se nalazi na sigurnoj udaljenosti od rotirajućih ruku iza sigurnosne ograde, može se slobodno kretati prostorom i doživjeti rad iz različitih zvučnih i vizualnih perspektiva. Umjetnici se istovremeno kreću između velike metalne mašinerije, upravljajući uređajima i podešavajući oscilatore kako bi promijenili glazbenu kompoziciju dok se istovremeno ugibaju i izbjegavaju brze pokrete rotirajućih ruku. “Zbor rotirajućih sirena” stvara audiovizualni spektakl kojeg je prvenstveno bitno doživjeti uživo. Na svakom mjestu u prostoru “zbor” zvuči drukčije.
Rad se odvija u sklopu projekta „Noć kulturnih instituta“ kojeg organizira mreža kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj ("EUNIC Hrvatska").
Ray Lee je umjetnik, skladatelj i performer. Kroz rad propituje svoju fascinaciju skrivenim svijetom elektromagnetskog zračenja i posebice zvuka kao načina za dokazivanje nevidljivih fenomena. Zanima ga način na koji znanost i filozofija predstavljaju univerzum, a njegov rad propituje pravovjerja koja se pojavljuju i nestaju, ovisno od trenutačnim trendovima. Lee stvara za različite lokacije i kontekste, od performansa na pozornici do galerijskih instalacija.

EINSTURZENDE NEUBAUTEN

UTORAK 15.04. • 20:00 @ VELIKA DVORANA JEDINSTVA

26 DANA DO KRAJA
9. ROĐENDAN MOČVARE
Močvara u suradnji s Goethe-Institut Kroatien predstavlja:
EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN (Njemačka) http://www.neubauten.org
promocija novog albuma “Alles Wieder Offen”
POČETAK KONCERTA: 21:30

Nakon fenomenalnog koncerta u Pauku prije 4 godine ponovo u Zagreb dolazi jedan od najutjecajnijih i najinventivnijih europskih alternativnih bendova svih vremena, bend koji je bijes, krik, očaj i otuđenost najuvjerljivije prenio u rock glazbu, stvorivši jednu od najuzbudljivijih glazbenih avantura.
EinsturzendeNeubauten Bitnost EN kao pojave i njihov utjecaj mogu se mjeriti i s nekim drugim revolucionarnim bendovima kao što su npr. Velvet Underground, tako da će njihov zagrebački koncert biti nesumnjivo jedan od bitnijih kulturnih događaja sezone...

upad u pretprodaji: 140 kn, na dan koncerta na blagajni kluba: 170 kn
Pretprodajna mjesta: Zagreb: KOVAČ, Masarykova 14; MAMA, Preradovićeva 18; DIRTY OLD SHOP, Tratinska 33; KARTOMLAT, Importanne centar (lokal E-9); MOČVARA, Trnjanski nasip bb; Split: DALLAS MUSIC SHOP, Narodni trg 14; Rijeka: DALLAS MUSIC SHOP, Splitska 2a; Pula: DALLAS MUSIC SHOP, Dalmatinova 2; Zadar: DALLAS MUSIC SHOP, Široka ulica 2; Čakovec: DALLAS MUSIC SHOP, Kralja Tomislava 7; Ljubljana: DALLAS MUTE SHOP, Rimska 14.


IZABERI JEDINSTVO!
23.–25.11.2007.
Kultura! Glazba! Spektakl! 3 dana, 2 flora, 3 faune!

povodom:

 • 5 godina programske platforme / mreže Clubture
 • 2 i pol godine od deklaracije Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba
 • pola godine od otvaranja Privremenog ilegalnog centra za kulturu i mlade Jedinstvo

Nakon promocije knjige "Clubture - Kultura kao proces razmjene" i posljednjeg broja "Nulačetvorke" u Booksi, u Jedinstvu vas očekuje tri dana fantastičnog muzičkog programa. U petak krećemo s uvijek kontroverznim slovenskim bendom Laibach i beskompromisnim američkim MC-em Soleom, koji će nastupiti uz pratnju benda Skyrider. U subotu vas očekuje fantastičan party na 2 flora – 100% domaća elektronika - LIVE, kada će vas 12 izvođača (bandovi i live actovi) potaknuti da prodrmate kukove uz njihove autorske uratke različitih stilova: od world electronice preko drum 'n' basea i dancehalla do dark industriala u Jedinstvu, i od elektra preko tech, minimal i electo housa do experimentala u Močvari. A u nedjelju, nakon što se zatvore biračka mjesta, očekuje vas krckavi koncert bečkog muzičara Bernharda Fleischmanna uz podršku domaćih snaga: Luka Bauman i DJ Pytzek.

Više: Program

Organiziraju: Savez za Centar i Clubture

Pratite nas ovdje, na portalu Kulturpunkt, na sajtu Močvare i sajtu Clubturea

Pretprodajna mjesta

Program je dio projekta Operacija:Grad 2007 te projekta Clubture – HR 2007.

Program realiziran uz potporu Ministarstva kulture RH.

Medijski pokrovitelj: monitor.hr


DUŠAN KOJIĆ KOJA: Iluzija KOJA prija…

PONEDJELJAK 05.11. • 19:30 @ MOČVARA & VELIKA DVORANA JEDINSTVA GALERIJA MOČVARA predstavlja... DUŠAN KOJIĆ KOJA: Iluzija KOJA prija…

tn pas cher tn pas cher tn pas cher air max pas cher abercrombie pas cher peuterey outlet peuterey outlet hogan outlet tn pas cher abercrombie outlet tn pas cher tn pas cher doudoune moncler hogan outlet piumini woolrich louboutin femme louboutin pas cher hollister pas cher moncler outlet tn pas cher peuterey outlet abercrombie pas cher moncler outlet peuterey outlet piumini moncler

Dok će na koncertnoj promociji novog albuma „Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš, reci mi?“ koja će se održati 03.11. u Tvornici, publika uživati u svima dobro poznatom glazbenom opusu grupe Disciplin A Kitschme, posjetitelji događanja u Močvari i Velikoj dvorani Jedinstva bit će u prilici upoznati se i sa drugim oblicima stvaralaštva Dušana Kojića – Koje, legendarnog autora, pjevača i basiste. Naime, u sklopu „Dana Discipline u Zagrebu“, a s ciljem da predstavimo svestranost umjetnika kojeg šira javnost poznaje prvenstveno kao glazbenika, pod nazivom „Iluzija KOJA prija“, pripremili smo izuzetno zanimljiv program. Okosnica večeri bit će otvaranje izložbe Kojinih dizajna za omote, plakate i ostale radove Discipline Kičme / Disciplin A Kitschme. A jedinstvenu priliku za nesporedni kontakt s Kojom, posjetitelji će imati putem tribine koju će moderirati ugledni rock kritičar Dubravko Jagatić. Svoj dio u programu zauzeti će i projekcije video spotova Discipline Kičme / Disciplin A Kitschme, a da posjet ovoj izuzetnoj večeri bude popraćen i vrhunskim audio ugođajem pobrinuti će se DJ Crni Zub osobno. Ako još svemu dodamo i podatak da ćete biti u prilici po promotivnim cijenama kupiti albume, printove i ostali merchandise, onda je potpuno jasno da je ovo prilika koju svaki štovatelj jednog od najznačajnijih autora s ovih prostora, mora objeručke zgrabiti.
P.S. History lesson:
Prva izložba Kojinih dizajna, pod imenom «Ja imam šarene oči» u Zagrebu se desila davne 1990. u galeriji SKUC-a, u organizaciji Kugla glumišta. Izložba je ostvarena uz pomoć Studentskog Kulturnog Centra Beograd, Srbija
(izložba traje do 06.11. do 22:00)
upad: 0 KN


REAKCIJA NA GRADONAČELNIKOVE IZJAVE

18. svibnja 2007.
Savez za Centar i Udruženje za razvoj kulture objavile su Priopćenje za javnost povodom netočnih tvrdnji i zabrinjavajućih prijetnji gradonačelnika Bandića. Pročitajte tekst priopćenja ovdje.


SAVJET MLADIH GRADA ZAGREBA - VELIKI INTERES MLADIH

U prostorijama Privremenog ilegalnog centra za kulturu i mlade, u bivšoj tvornici Jedinstvo održana je javna rasprava na temu Savjeta mladih i uloge Grada Zagreba u osnivanju Savjeta mladih.

Nedavno usvojenim Zakonom o savjetima mladih, stvorena je zakonska obaveza osnivanja savjetodavnih tijela predstavničkim tijelima lokalne i regionalne uprave i samouprave čiji su članovi mladi predstavnici/e registriranih oblika organizacija mladih. Do kraja rujna, svi gradovi, općine i županije obvezni su javnim izborima i transparentnim odlukama osnovati Savjet mladih.

Kako i kada će Grad Zagreb osnovati Savjet mladih i kako vidi ulogu Savjeta mladih, bila su ključna pitanja ove rasprave. Dodatno se i raspravljalo o načinu participacije mladih u procesima donošenja odluka. Naposljetku, analiziran je i sam Zakon i mogućnosti njegove zloporabe s obzirom da ne postoji nikakva sankcija u slučaju da lokalna/područna uprava ne osnuje Savjet mladih.

Tema Savjeta mladih u Gradu Zagrebu polučila je širok interes među udrugama mladih i za mlade, pomlatcima parlamentarnih političkih stranaka i medijima te urodila vrlo bogatom diskusijom.

Zaključak se svakako odnosi na nužno praćenje implementacije Zakona i edukaciju lokalnih vlasti u području sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka.

Janu raspravu je organizirala Koalicija za osnivanje Vijeća mladih grada Zagreba u suradnji sa Mrežom mladih Hrvatske, Volonterskim Centrom Zagreb i Centrom za mirovne studije.


LET 3 - Isprika organizatora

Prenosimo ispriku organizatora (Udruženje za razvoj kulture) koncerta grupe LET 3, koji je održan 10.5. 2007. u Velikoj dvorani Jedinstva:

"Kao što i sami znate, dobar rock i znoj su kroz povijest išli zajedno ruku pod ruku. No, neosporna je činjenica da ga je na koncertu grupe Let 3 bilo ipak previše (pritom, naravno mislimo na znoj, dobrog rocka nikad ne može biti previše). I bez obzira što su vaši voljeni/e sutradan zasigurno bili ugodno iznenađeni vašom novom linijom, osjećamo se dužni ispričati svima kojima su vrući atmosferski uvjeti umanjili užitak prisustvovanja tom glazbenom spektaklu. Naime, s obzirom da se radi o novom prostoru, pokazalo se da su naše procjene o njegovom kapacitetu bile krive. Također, neadekvatno riješena ventilacija pokazala se kao veći problem od predviđenog, a svi naši pokušaji poboljšanja situacije pokazali su se nedovoljnima. Ovim putem ponovo skrećemo pažnju na činjenicu da je Velika dvorana Privremenog ilegalnog centra Jedinstvo većinom uređena resursima (materijalnim i ljudskim) članica Saveza za Centar koja su vrlo ograničena, te se istodobno nadamo da će nadležne institucije prepoznati vrijednost novog prostora i pomoći da se on uredi na način koji će omogućiti normalne uvjete za rad umjetnicima, a posjetiteljima ugodan boravak u njemu."

Mediji o koncertu: Index, VipMusic, H-alter


FAKI u Jedinstvu

Srijeda, 23.5.2007., Velika dvorana

U sklopu jubilarnog desetog Festivala alternativnog kazališnog izričaja-FAKI (22.05- 26.05.2007.), odigrat će se performans “ 84' 06” talijanske kazališne kompanije SANTA SANGRE iz Rima.

84’06 je tamo gdje su prostor i vrijeme vaporizirani, zaustavljeni konstantnom manipulacijom i vječnom alteracijom. Polje istraživanja je transformacija realnosti, manipulacija mišljenja kroz iluziju medijskih likova. Staklena kutija u kojoj se odvija radnja, alegorija je uvjetujućeg sustava u kojem je čovjek zarobljen - njegove misli ne ulaze u kanone prihvaćanja okoline koja ga uvjetuje…kutija postaje živa kako bi sabotirala instinkte “posljednjeg čovjeka”. Nestaju razlike između sna i jave. Da li je nešto što je predloženo rezultat sna ili realnosti postaje nevažno. I san i java imaju jednaku težinu; sve istinito i sve lažno postaje činjenica izvedena iz istog sadržaja…

Od 21.00 do 24.00 muzički nastavak predstave: Dj KIRGY breaks…(Zagreb)

Više o informacija: http://www.attack.hr/faki


Prenosimo: Berlin, inicijativa: kultura u napuštene prostore

Prenosimo; Javno.com: "U Berlinu se javlja inicijativa za proširivanjem kulturno- umjetničke scene na napuštene prostore starih elektrana i tvornica." Vidi vijest


LET 3 u Jedinstvu

U četvrtak 10. svibnja 2007. u velikoj dvorani Privremenog ilegalnog centra Jedinstvo, povodom 20. obljetnice benda i reizdanja albuma "Bombardiranje Srbije i Čačka", nastupaju LET 3, a u organizaciji URK-a.

Bit će to prvi od nekoliko nastupa kojima će se obilježiti dva desetljeća psihodeličnog trasha najboljeg hrvatskog live benda svih vremena u što su se uvjerili svi koji su ih vidjeli u bilo kojoj postavi, na bilo kojoj pozornici i u bilo kojoj prilici. Bit će to sjajna prilika vidjeti Let3 na apsolutnom vrhuncu svoje snage u idealnom omjeru prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

više informacija: http://www.mochvara.hr


Foto 26. travnja 2007.

Otvorenje Privremenog ilegalnog centra za kulturu i mlade, odnosno START Operacija grad: Jedinstvo, privuklo je petstotinjak znatiželjnih posjetitelja. Oni su najprije imali jedinstvenu priliku razgledati čitavi kompleks Jedinstva uz vodstvo Maria Kovača, koji je bio i voditelj čitave "ceremonije". Pored njega, glumci i plesači (oni koji su inače okupljeni oko skupine BAD Co) te oni okupljeni oko kazališnog projekta Ekspozicija Bacača sjenki), na specifičan su način pokazivali prostor. Okupljeni su se zabavljali i uz glazbu Afiona, Le zbora, Dunje Knebl, DJ Zene i drugih. Istovremeno, zainteresirani za probleme zapošljavanja mladih o tome su razgovarali na tribini, dok su drugi gledali Fade in-ove program na temu javnih prostora ili su se pak pridružili Pajinim Impronedjeljcima. Mnogi su sa zanimanjem pogledali novu Hofovu izložbu.

Središnji dio proslave otvorenja obilježili su Zli bubnjari, koji su najprije okupili ekipu na nasipu, da bi ih zatim poveli do Velike dvorane - koje je za tu priliku bila postavljena u funkciju javnog trga. Gromoglasno bubnjanje dječaka i djevojčica u crvenim kombinezonima pratili su pionirke i pioniri žonglirajući vatrom. Uskoro je otkriveno i glavno iznenađenje ovog događaja: velika (i jestiva!) torta u obliku mape Zagreba. Svi su s radošću prihvatili ponudu da ugrabe svoj komad grada.

Iza kolektivnog izjedanja grada, nastupio je Labosh i razuzdani tulum, koji nije fotografski zabilježen, veće živi u sjećanjima prisutnih i urbanim legendama u nastajanju.

Ovdje donosimo nekoliko fotografija, čiji je autor Sandro Lendler.


Otvorenje:START Uzmi svoj komad grada!

ČET, 26.4, od 18:00

Privremeni ilegalni centar za kulturu i mlade svečano otvara vrata transformacijom svog najvećeg prostora u trg, odeon, forum.

Pridružite se! Razgledajte novo mjesto u gradu! Razgovarajte, komentirajte, pitajte, raspravljajte, recite im što mislite o kulturi, ulozi građana u razvoju grada, prostorima za nezavisnu kulturu i mlade, društvenoj odgovornosti kapitala, queer temama, samoorganizaciji mladih... i o svemu onome što vam se čini da je važno ili vam samo tako padne na pamet. Uzmite svoj komad grada!

(vidi više)


Operacija grad: Jedinstvo - Otvaranje Privremenog Ilegalnog centra

Prošlo je dvije godine od kada je gradonačelnik Bandić svojim potpisom među ostalim obećao da će Grad riješiti goruće pitanje prostornih potreba i nezavisne kulture Zagreba. Prošlo je gotovo deset godina od kada je Grad Zagreb najavio veliki kulturni centar u bivšoj tvornici Jedinstvo. Prošlo je godinu i pol dana od kad je Operacija:grad privremeno naselila kompleks Badel-Gorica. I došlo je vrijeme da nezavisna kultura i mladi trajno nasele jedan prostor. Tako ćemo manifestacijom Operacija grad: Jedinstvo (26.4 - 29.4.) otvoriti Privremeni ilegalni centar. Vidi Priopćenje