Foto 26. travnja 2007.

Otvorenje Privremenog ilegalnog centra za kulturu i mlade, odnosno START Operacij grad: Jeidnstvo, privuklo je petstotinjak znatiželjnih posjetitelja. Oni su najprije imali jedinstvenu priliku razgledati čitavi kompleks Jedinstva uz vodstvo Maria Kovača, koji je bio i voditelj čitave "ceremonije". Pored njega, glumci i plesači (oni koji su inače okupljeni oko skupin BAD Co. te oni okupljeni oko kazališnog projekta Ekspozicija Bacača sjeniki), na specifiačn su način pokazivali prostor. Okupljeni su se zabavljali i uz glazbu Afiona, Le zbora, Dunje Knebel, DJ Zene i drugih. Istovremeno, zainteresirani za probleme zapošljavanja mladih o tome su razgovarali na tribini, dok su drugi gledali Fade in-ove program na temu javnih prostora ili su se pak pridružili Pajinim Impronedjeljcima. Mnogi su sa zanimanjem pogledali novu Hofovu izložbu.

Središnji dio proslave otvorenja obilježili su Zli bubnjari, koji su najprije okupili ekipu na nasipu, da bi ih zatim poveli do Velike dvorane - koje je za tu priliku bila postavljena u funkciju javnog trga. Gromoglasno bubnjanje dječaka i djevojčica u crvenim kombinezonima pratili su pionirke i pioniri žonglirajući vatrom. Uskoro je otkriveno i glavno iznenađenje ovog događaja: velika (i jestiva!) torta u obliku mape Zagreba. Svi su s radošću prihvatili ponudu da ugrabe svoj komad grada.

Iza kolektivnog izjedanja grada, nastupio je Labosh i razuzdani tulum, koji nije fotografski zabilježen, veće živi u sjećanjima prisutnih i urbanim legendama u nastajanju.

Ovdje donosimo nekoliko fotografija, čiji je autor Sandro Lendler.


Mario Kovač priča priču o Jedinstvu..


BAD Co. na sovj način ukazuje na mogućnosti prostora...


Pogled na Veliku dvoranu - za ovu priliku pretvorenu u trg...


Urbanisti i aktivisti o razvoju grada...


Jedan poseban gost uveličao je otvorenje...


Nastup Dunje Knebl...


Kulminacija: Zli bubnjari i pioniri...


Kvartovi na torti...


Počelo je komadanje grada...


Svatko želi svoj komad grada...