JEDINSTVO - PRIVREMENI ILEGALNI CENTAR ZA KULTURU I MLADE

Nova etapa burne povijesti bivše tvornice Jedinstvo, započinje otvaranjem Privremenog ilegalnog centra za kulturu i mlade. "Ilegalno" u nazivu centra označava svojevrsnu metaforu kojom se upozorava na već godinama neriješenu formalnu situaciju s korištenjem ovog prostora. Tako je Savez za Centar pokrenuo ovu inicijativu ne bi li se još jednom pokazalo koji su potencijali nezavisne kulturne scene i scene mladih te ukazalo na nesređenu situaciju s ovim gradskim prostorom, za koji je Grad davno najavio da će u njemu otvoriti veliki kulturni centar.

Centar je nazvan privremenim budući da sam ovaj prostor nikako ne može odgovoriti na ukupne potrebe nezavisne kulture i mladih grada Zagreba. Naime, s obzirom na broj, dinamiku te vrste aktivnosti i programa ovih organizacija potrebno je osigurati oko 7000 m2 unutarnjih prostora,a Jedinstvo svojim kapacitetima zadovoljava oko 10% tih potreba, i to prvenstveno za izvedbeno-glazbene programe. Međutim, kao i na manifestaciji Operacija grad: Jedinstvo, s kojom se Privremeni centar i otvara, prostor ćemo prilagoditi i za druge, najrazličitije oblike.

U Jedinstvu već nekoliko godina djeluju klub Močvara Udruženja za razvoj kulture te Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša. Te će prostore i dalje oni samostalno koristiti, dok će Velikom i Malom dvoranom upravljati Savez za Centar.

Programski, Privremeni ilegalni centar Jedinstvo, nije, kako je to uobičajeno, vođen estetskim i drugim preferencama jedne osobe ili manje grupacije, već funkcionira kao "infrastrukturna platforma" za široki krug organizacija nezavisne kulture i mladih koje u tom prostoru mogu realizirati svoje programe, a prema utvrđenom modelu.

Trenutno je Jedinstvo u fazi testiranja i eksperimentiranja, tijekom koje će se prema dinamici koja proizlazi iz potreba organizacija permanentno odvijati raznoliki programi (izložbe, predstave, filmske projekcije, okrugli stolovi, radionice, glazbena događanja...), dok će se istovremeno razvijati model korištenja i upravljanja.

Stoga pozivamo sve organizacije, inicijative i pojedince koji su spremni na suradnju da nam se jave. Na raspolaganju je više prostora, a detaljne informacije o mogućnostima njihovog korištenja možete pronaći ovdje i ovdje.

Ova inicijativa je nastavak naših prethodnih nastojanja - s jedne strane nastavak javne rasprave o prostornim potrebama nezavisne kulture i mladih, a s druge naš zajednički nastup s programima, kao što je to bilo na prvoj Operaciji:grad. Međutim, ovoga puta ne govorimo o privremenom "naseljavanju", već o trajnom "osvajanju" prostora.

Očekujemo da će Grad prepoznati važnost projekta, njegove glavne karakteristike, da će aktivno sudjelovati u javnoj raspravi i realizaciji projekta; očekujemo da će obećanja početi ispunjavati te da će se ključne gradske politike koje se odnose na ova dva sektora konačno naći na listi stvarnih prioriteta gradske uprave.