Inicijativa otvaranja Privremenog ilegalnog centra za kulturu i mlade Jedinstvo nastavak je dosadašnjih nastojanja nezavisne kulture i mladih Zagreba da se na zadovoljavajuć i održiv način riješe ključni problema s kojima se ove scene već godinama nose.

Nedostatak prostora za djelovanje jedan je od ključnih problema s kojim se susreću organizacije nezavisne kulture i mladih grada Zagreba. Suradnička platforma osam organizacija Zagreb - Kulturni kapital Evrope 3000, klubovi MAMA, Močvara i Attack, zajedno s dvjema nacionalnim mrežama koje djeluju u tim poljima, Savezom udruga Klubtura (Clubture) i Mrežom mladih Hrvatske, u proljeće 2005. pokrenule su javnu raspravu o ključnim pitanjima tih dvaju sektora. Javna rasprava rezultirala je Deklaracijom koju je među ostalima potpisao i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić, čime se obavezao provesti devet mjera koje se odnose na problem prostora, provedbu Gradskog programa djelovanja za mlade te održivost nezavisne kulture i organizacija mladih. Kako bi se krenulo u realizaciju dogovorenog poduzeli smo sve raspoložive korake, pa i osnovali Savez za Centar za nezavisnu kulturu i mlade. Međutim, gradska je vlast sustavno zapostavljala rješavanje tih problema te blokirala i svaki oblik službene komunikacije. Od obećanog gotovo ništa nije provedeno.

Kako bismo dodatno ukazali na gorući problem nedostatka prostora, u rujnu 2005. organizirali smo manifestaciju Operacija:grad u bivšem tvorničkom kompleksu Badel - Gorica, tijekom koje je kroz suradnju 26 organizacija održano sedamdesetak događanja. Manifestaciju je posjetilo oko 15 000 ljudi.

Deklaracijom se gradska vlast među ostalim obavezala dovršiti uređenje i opremanje kompleksa bivše tvornice Jedinstvo te iznaći primjeren model upravljanja. Još prije sedam godina prostor je ustupljen na korištenje kulturnim organizacijama, uložena su i određena sredstva, kako sa strane organizacija korisnika, tako sa strane Grada, ali većina prostora nije dovedena u upotrebljivo stanje niti je riješen problem upravljanja prostorom.

***

O povijesti Jedinstva vidi više: Priča_o_Jedinstvu

O Savezu za Centar za nezavisnu kulturu i mlade vidi više: Savez_za_Centar

O našem dosadašnjem javnom djelovanju vidi više:
Tribine
Deklaracija
Operacija:grad
Protest_protiv_nesposobne_gradske_uprave
Strpljen_Spašen