PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


SAVEZ ZA CENTAR ZA NEZAVISNU KULTURU I MLADE
Svačićev trg 1, Zagreb
t: 45 72 591, f: 45 72 592, SavezZaCentar@gmail.com
Kontakt: Antonija Letinić
e: antonija@mi2.hr
t: 091 75 111 76

Operacija grad: Jedinstvo, otvaranje Privremenog ilegalnog centra za kulturu i mlade

Nedostatak prostora za djelovanje jedan je od ključnih problema s kojim se susreću organizacije nezavisne kulture i mladih grada Zagreba. Suradnička platforma osam organizacija "Zagreb - Kulturni kapital Evrope 3000", klubovi MAMA, Močvara i Attack, zajedno s dvjema nacionalnim mrežama koje djeluju u tim poljima, Savezom udruga Klubtura (Clubture) i Mrežom mladih Hrvatske, u proljeće 2005. pokrenule su javnu raspravu o ključnim pitanjima tih dvaju sektora. Javna rasprava rezultirala je Deklaracijom koju je među ostalima potpisao i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić, čime se obavezao provesti devet mjera koje se odnose na problem prostora, provedbu Gradskog programa djelovanja za mlade te održivost nezavisne kulture i organizacija mladih. Kako bi se krenulo u realizaciju dogovorenog poduzeli smo sve raspoložive korake, pa i osnovali Savez za Centar za nezavisnu kulturu i mlade. Međutim, gradska je vlast sustavno zapostavljala rješavanje tih problema te blokirala i svaki oblik službene komunikacije. Od obećanog gotovo ništa nije provedeno.

Kako bismo dodatno ukazali na gorući problem nedostatka prostora, u rujnu 2005. organizirali smo manifestaciju Operacija:grad u bivšem tvorničkom kompleksu Badel - Gorica, tijekom koje je kroz suradnju 26 organizacija održano sedamdesetak događanja. Manifestaciju je posjetilo oko 15 000 ljudi.

Deklaracijom se gradska vlast među ostalim obavezala dovršiti uređenje i opremanje kompleksa bivše tvornice Jedinstvo te iznaći primjeren model upravljanja. Još prije sedam godina prostor je ustupljen na korištenje kulturnim organizacijama. No, zbog nepostojanja osnovnih uvjeta za rad neke od njih su bile prisiljene napustiti ga (Attack, KUFER), a odgovornost za upravljanje i troškove, prema prijedlogu Gradskog ureda za kulturu, preuzelo je Udruženje za razvoj kulture (URK). URK je u više navrata kroz redovnu proceduru pokušao riješiti problem održavanja, korištenja i upravljanja tim prostorom, ali je naišao na ignoranciju i opstrukciju od strane Grada. Jedan od primjera toga je i neobnavljanje ugovora o korištenju prostora za URK-ov klub Močvara gotovo četiri godine, usprkos postojanju svih uvjeta, pa i preporuka nadležnih gradskih ureda.

U proteklih nekoliko godina organizacije koje koriste prostor Jedinstva uložile su veliku količinu vlastitih sredstava i rada u njegovo uređenje, dok je Grad uložio 660.000 kuna. Od 2003. godine sve gradske invensticije su zaustavljene, a pri tom najveći dio prostora nije doveden u upotrebljivo stanje. Kako dosadašnje ulaganje ne bi sasvim propalo te kako bi se privremeno i barem djelomično riješio gorući prostorni problem mladih i nezavisne kulture, kroz komercijalno korištenje prikupili smo sredstva kojima smo osigurali minimalne uvjete za odvijanje javnih događaja u prostoru bivše tvornice. U obnovu središnje dvorane uloženo je oko 400.000 kuna.

Od 26. do 29. travnja 2007. u bivšoj tvornici Jedinstvo održat će se Operacija grad: Jedinstvo, otvaranje Privremenog ilegalnog centra za kulturu i mlade.

Četverodnevna manifestacija Operacija grad: Jedinstvo predstavit će u pet prostora čitav niz raznolikih programa: izložbe, predstave, filmske projekcije, okrugle stolove, radionice i veliko glazbeno događanje, a detaljan program bit će predstavljen tijekom sljedećeg tjedna.

Nakon programa otvaranja, prostor tvornice Jedinstvo bit će otvoren za najrazličitije programe nezavisne kulture i organizacija mladih. Stoga pozivamo sve organizacije, inicijative i pojedince koji su spremni na suradnju da nam se jave. Na raspolaganju je višei prostora, a detaljne informacije o mogućnostima njihovog korištenja moći će se naći uskoro na ovim stranicama.

Ponovno pozivamo gradsku vlast da počne provoditi mjere na koje se obavezala kroz Deklaraciju, ali i u svojim strateškim dokumentima kao što je Gradski program djelovanja za mlade. Prvi i ključni korak pri tom je uključivanje Grada u osnivanje Centra za nezavisnu kulturu i mlade, kao mješovite ustanove čiji su ravnopravni osnivači Grad Zagreb i savez organizacija mladih i nezavisne kulture. Kako bi taj centar u potpunosti i primjereno odgovorio na raznolikost potreba nezavisne kulturne scene i organizacija mladih, nužno je da on uključuje veći broj prostora različitih namjena. Naime, s obzirom na broj, dinamiku te vrste aktivnosti i programa ovih organizacija potrebno je osigurati oko 7000 m2 untarnjih prostora. Tvornica Jedinstvo svojim kapacitetima (2600 m2) očito zadovoljava samo dio tih potreba. U tom smislu Privremeni ilegalni centar u tvornici Jedinstvo ne predstavlja opisani centar, već prostor koji bi u sklopu buduće ustanove trebao biti namijenjen za izvedbeno-glazbene programe, dok bi druge vrste sadržaja i potreba trebali pokrivati drugi prostori, kaošto je bivša tvornica Badel, od koje ne odustajemo.

Kako o ovoj temi želimo komunicirati javno i ne želimo da se proces odvija iza zatvorenih vrata, neposredno nakon Operacije grad: Jedinstvo, otvaranja Privremenog ilegalnog centra, organizirat ćemo tribinu na koju ćemo pozvati stručnjake, predstavnike vlasti i medije. Tom će prilikom biti predstavljen i projekt s prijedlogom ustrojstva i djelovanja budućeg Centra.